top of page

Accessoires

bekijk

Koffiemolens

Dus je wilt de beste bonenmaler kopen voor in je huis? Je bent dan op de juiste plek aangekomen, maar eerst moeten we het over een aantal basis dingen hebben. Een van de meest belangrijke factoren voor elk kopje koffie, is de versheid van de bonen. Deze beginnen muf te worden zodra je ze geroosterd hebt en twee weken later zijn ze een schim van wat ze waren. Als je uiteraard bonen in de winkel, dan zijn deze sowieso niet echt goed, aangezien ze vaak te veel geroosterd worden en muf zijn.

 

De een na belangrijkste factor van het creëren van smaak in je kopje is het vermaalproces. Een bonenmaler kopen is mogelijk de belangrijkste beslissing die je kan maken en deze zal het genot van het donkere drankje flink verbeteren, het maakt niet uit welke brouw techniek je gebruikt. Dit is absoluut cruciaal voor goede espresso shots. Een kwalitatieve machine zal ervoor zorgen dat elke keer wanneer je verse bonen vermaalt, je een gelijke extractie van smaken en aroma's krijgt.

Koffiemolen met messen en blades

Er zijn twee primaire soorten beschikbaar: mes en burr vermalers. Mes modellen worden vaak verkocht in warenhuizen. Alhoewel ze minder duur zijn, zijn deze modellen niet geschikt voor het verwerken van koffie en dat zullen we hieronder uitleggen.

Ze maken namelijk gebruik van een draaiend mes om de bonen in stukjes te hakken, maar meestal worden de bonen vermorzelt, waardoor het een groot zooitje wordt met gemalen koffiebonen met verschillende afmetingen. Goedkope mes vermalers breken bonen alleen maar in inconsistente stukjes die niet een goede extractie mogelijk maken. De sleutel tot goede koffie is consistentie. Consistentie in de vermaalafmetingen, brouwtemperaturen, aanstamptechniek (voor espresso) en nog veel meer andere variabelen. Dus wat heb je nodig om een kwalitatief brouwsel te maken en hoeveel zal het kosten?

Je moet er van uitgaan dat je minimaal €100 betaald voor een elektrische burr vermaler met een redelijke kwaliteit. Sommige personen redden zich in het begin prima met een goedkopere hand vermaler en een aantal van deze modellen verrichten hun werk aardig goed.

Maar geloof ons dat je moe zal worden van het handmatig vermalen. Je hebt echt een burr model nodig voor optimale (of zelfs acceptabele) resultaten. Deze apparaten gebruiken een serie van schurende discussen, kegels of ballen die burrs heten om gelijkmatig de bonen te schaven in plaats van scheuren, verpletten en het kleiner maken zoals de mes versies. Je zou deze bonenmaler kopen moeten en daar zou je niet te lang over na moeten denken. Al het andere is namelijk geldverspilling. Je hebt mogelijk gehoord dat deze duur zijn, maar je kan al een burr vermaler kopen met een redelijke kwaliteit voor minder dan €100.

Kegelvormige vs platte burrs

Er zijn twee primaire subgroepen van burr vermalers. De eerste heeft conische of kegelvormige burrs. Conische burrs zijn beschikbaar in verschillende soorten prijsklassen, met goedkopere motors die een versnellingsreductie gebruiken tot de veel duurdere direct drive units. Door hun speciale design heeft de conische stijl een groter oppervlakte dan de platte variant en daardoor kunnen ze snel hitte verliezen.

Het tweede type is een platte burr, welke een platte discus gebruikt met een serie tanden daarin die tegen een maalsteen of plaat aanschuurt. Deze modellen vind je vaak in de middenklasse tot duurdere segment. Deze hebben vaak een grotere diameter dan hun conische tegenhangers en kunnen warmte dus net zo goed verliezen door hun oppervlakte gebied groter te maken door een brute vergroting van afmetingen.

Welke is beter? De meningen zijn erg verdeeld. Sommige personen beweren dat de kegelvormige burrs makkelijker om in te stellen zijn en fijnere koffie creëren wat gebruikt kan worden in espressomachines. Andere beweren dat er een duidelijk verschil is in smaak en geven de voorkeur aan de een ten opzichte van de andere. De kegelvormige burrs bieden een meer heldere smaak met verbeterde citrus en fruitkwaliteiten, terwijl platte burrs de zoetheid van cacao en karamelsmaken versterkt.

Wij denken dat de rest van de kwaliteiten (vooral de afmetingen van de burr, waarbij groter beter is en de toleranties die in de fabricage zijn gegaan) meer een verschil maken dan de vorm.

Trap vs traploos

Alle koffievermalers passen de afmetingen van de vermaling aan door de burrs dichter of verder van de vermaalplaat te plaatsen. Er zijn twee verschillende designs om dit te bereiken en deze worden trap of traploos genoemd.

Trap designs die normaal gesproken op budgetmachines gevonden worden, worden aangepast door een hendel of knop te gebruiken om deze aan te passen aan vermaalafmetingen die van te voren door de fabriek zijn bepaald. Het nadeel van dit, is dat ze geen ongelimiteerde aanpassingen bieden, dus je bent in andere woorden verbonden aan een x aantal trappen.

Op goedkopere modellen kan dit maar 10 zijn en op duurdere modellen 40. Dit is niet een enorm probleem als je bijvoorbeeld bonen nodig hebt voor het maken van een Franse pers koffie, aangezien je voor deze methode niet noodzakelijk zeer exacte afmetingen nodig hebt om een koffie te maken. Dit maakt echter wel veel uit bij het maken van een espresso, aangezien een kleine aanpassing al een grote invloed kan hebben op de smaak.

In de laatste jaren hebben sommige fabrikanten echter modellen geïntroduceerd met micro aanpassingen. Deze geven je in principe twee besturingen, eentje voor grote stappen en andere voor micro stappen, waardoor dit soort modellen bijna hetzelfde bereik hebben als traploze modellen.

bottom of page