top of page

Koffiehuis

barista expert

kennis

Hoe koop je het beste espresso apparaat

Het beste espresso apparaat vinden kan een lastig proces zijn. Er zijn zoveel verschillende machines waar je uit kan kiezen, dus ontdekken welke het beste bij je behoeften past en geweldige koffie maakt (wat uiteraard het belangrijkste is) kan lastig zijn.

Wij hebben deze gids geschreven om de gemiddelde koffie genieter te helpen bij het begrijpen van de verschillen tussen de verschillende espressomachines, welke features het belangrijkst zijn en uiteindelijk te weten welke machine het beste is. Dus laten we snel beginnen.

Soorten espressomachines

Er zijn drie primaire soorten espressomachines:

  • Halfautomatische / automatische espresso apparaten

  • Superautomatische espressomachines

  • Koffie cup machines

Al deze machines bieden een andere koffie brouw ervaring en vereisen verschillende vaardigheidsniveaus. Voor de superautomatische en capsule machines is de minste barista kennis vereist, terwijl de halfautomatische en automatische machines tenminste een beetje algemene kennis van espresso extractie en melk stoomtechnieken vereisen. Er is ook nog een andere categorie, namelijk de handmatige espressomachines, maar daar zullen we verder op in gaan in een ander artikel, aangezien deze niet vaak voorkomen.

Halfautomatisch / automatisch espresso apparaat

instap

Wanneer mensen hun eerste echter espresso apparaat gaan kopen, dan gaan ze vaak voor een halfautomatische of automatische machine. Wat is het verschil tussen de twee? Een halfautomatisch apparaat geeft je de mogelijkheid om de pomp onder controle te houden, terwijl dat bij de automatische niet mogelijk is. Controle van de pomp is belangrijk, aangezien dit je de mogelijkheid geeft om de waterstroom uit te zetten tijdens de espresso extractie, want soms heb je eerder een goed shotje dan verwacht en meer water toevoegen zou de smaak alleen maar slapper maken. Door de waterstroom uit te schakelen zal je een superieur drankje hebben.

Afgezien van de pompcontrole moet je bij beide types nog wel aardig wat doen. Zo moet je bijvoorbeeld nog steeds de melk stomen en je eigen shotjes 'trekken'. Bij de halfautomatische heb je echter meer aanpassingsmogelijkheden, terwijl de automatische een vaste boilertemperatuur en van te voren ingestelde water hoeveelheden heeft (alhoewel dit vaak programmeerbaar is).

Er zijn drie subcategorieën voor halfautomatische en automatische espressomachines, welke een invloed op de prijs hebben.

Volautomaat espresso apparaat

professioneel

Druk op één knop en je bent klaar. Een superautomatische machine doet alles voor je. Hij stoomt melk, vermaalt de koffie, 'trekt' de espresso en maakt het drankje. Het enige wat je hoeft te doen is een kopje aanleveren, alhoewel er machines zijn die zelfs dit voor je doen.

De espresso's die deze machines produceren zijn van een degelijke kwaliteit wanneer je ze vergelijkt met hun halfautomatische / automatische neefjes en ze zijn een goede optie als je je niet druk wilt maken over de variabelen van het koffie maken. Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een halfautomatische in plaats van een super automatische machine, aangezien je na de initiële leercurve met een halfautomatisch espresso apparaat altijd een beter drankje zal produceren.

Maar de super volautomatische machine heeft nog steeds een plaats in de wereld van espresso. Ze zijn erg handig in kantoorgebouwen en makkelijk om te onderhouden. Als je daarnaast een oplossing zonder gedoe wilt, dan is dit mogelijk een goede keuze voor je.

Bekijk de beste volautomatische espressomachines van dit jaar

bottom of page